[Tutorial] World-Edit - Bloemen planten met commando's

 • 2017-08-18
 • 2910 Bekeken
2017-08-18

Introductie


Hallo daar! Als jij een bouwer of terraformer bent, heb je je ongetwijfeld wel eens afgevraagd hoe je bloemen kan planten op een efficiënte en dynamische manier, zonder ze te moeten planten met de hand of door middel van bonemeal. Als je het nog niet hebt uitgevogeld, heeft World-Edit verscheidene functies die je het leven zo veel makkelijker kunnen maken, en die ga ik nu met jullie delen.



//flora commando

Als eerste is er het '//flora'-commando. Selecteer simpelweg een regio en voer dit commando uit. Gras, klaprozen en paardenbloemen zullen bovenop willekeurige lege blokken gras verschijnen. Dit commando is zeer makkelijk om te gebruiken als je geen aangepaste verspreiding of speciale bloemen nodig hebt.

Het commando:

//flora
 • Voordelen: Makkelijk om te gebruiken, vereist geen bijkomende maskers, laat weinig tot geen ruimte over voor fouten
 • Nadelen: Niet aan te passen, genereert alleen specifieke bloemen

Brushes voor lage planten

Deze methode is zeer krachtig en maakt het mogelijk om je project op een heel dynamische en adaptieve manier te voorzien van planten. De commando's zien er misschien wat angstaanjagend uit op het eerste gezicht, maar zodra je ze uitprobeert, aanpast en er wat mee experimenteert in een veilig omgeving, zal je snel merken dat ze eigenlijk heel makkelijk zijn om aan te passen aan jouw specifieke wensen!

Let wel op: Dit commando werkt op World-Edit brushes. Zorg dat je zowel het hoofdcommando als het masker uitvoert op dezelfde brush! Als je bijvoorbeeld een ijzeren bijl gebruikt als brush, voer dan beide commando's uit terwijl je diezelfde bijl in je hand houdt! Als je dit niet doet, kan je per ongeluk je project kapot maken zonder mogelijkheid om //undo te doen! Vergeet niet de aanhalingstekentjes te gebruiken in het masker! Het is ook aan te raden om in de configuratie van World-Edit de maximale radius van je brush te verhogen naar 10. In het onderstaande commando ga ik uit van een radius van 5, maar met een hogere radius kan je grotere stukken grond vele malen sneller bewerken met de brush. Verander de laatste 5 bij voorkeur dus naar een 10 als je een hoger limiet hebt ingesteld.

De commando's:

/br s 90%31:1,50%0,31:2,37,38,38:1,38:2,38:3,38:4,38:5,38:6,38:7,38:8 5
/mask '>2 0'

Het eerste commando staat in principe voor het volgende:

 • 90% Gras
 • 50% Lucht
 • 1% Varens
 • 1% Van elke andere bloem (11% in totaal)

Bedenk wel dat deze percentages eigenlijk proportioneel zijn, en dus geen daadwerkelijke procenten aanduiden. 90% gras betekent hier dat het 90 keer zo veel gras genereert dan bloemen die geen percentage hebben. Als je een bepaalde bloemsoort wil weglaten, of de verhoudingen wil aanpassen, zoek dan het ID op van die bloem, en verander deze in het commando door er een percentage voor te zetten.

 • Voordelen: Zeer flexibel, volledig aan te passen, snel en krachtig, ongelimiteerde combinaties
 • Nadelen: Gevaarlijk in onervaren handen, kost flink wat oefening om in de vingers te krijgen, vult geen volledige velden

Een andere manier om dit commando te gebruiken, is door een regio te selecteren, en de volgende commando's uit te voeren in deze specifieke volgorde. Vergeet NIET om het /gmask-commando eerst uit te voeren. Anders kan je project vernietigd worden!

De commando's:

/gmask '>2 0' 
//replace 0 90%31:1,50%0,31:2,37,38,38:1,38:2,38:3,38:4,38:5,38:6,38:7,38:8
 • Voordelen: Volledig aan te passen, extreem snel, ongelimiteerde combinaties
 • Nadelen: Gevaarlijk in onervaren handen, kost flink wat oefening om in de vingers te krijgen, laat geen lege delen over

Brushes voor hoge planten

Deze commando's zijn vergelijkbaar met de voorgaande commando's, maar ze vereisen een extra stap. Hoge planten bestaan uit twee blokken, wat betekent dat een enkele brush niet voldoende is om ze te genereren. Er is een manier om dit te omzeilen door simpelweg twee brushes te gebruiken. Zorg dat je de werking van de vorige brushes goed begrijpt voor je deze brush gebruikt!

De commando's:

Voor deze actie moet je twee verschillende tools hebben. Op de eerste moet je deze commando's uitvoeren:

/br s 50%0,0.1%175:0,175:1,8%175:2,2%175:3,175:4,175:5 4 
/mask '>2 0'

De radius van deze twee brushes is respectievelijk 4 en 5. Het is sterk aangeraden om de tweede iets groter te maken, omdat het de volledige radius moet beslaan van de eerste brush om goed te werken. Als je een hoger limiet hebt ingesteld, is het aan te raden om brushes van 8 en 10 te gebruiken.

Op de tweede brush moet je deze commando's uitvoeren:

/br s 175:10 5 
/mask '>175:0,175:1,175:2,175:3,175:4,175:5,175:6 0'

Ga nu verder door op de grond te klikken met de eerste brush. Wissel hierna direct naar de tweede brush, en klik in het midden van de gegenereerde bloemen. Omdat je tweede brush een grotere radius heeft, hoeft dit niet perfect in het midden te zijn, maar hoe verder je afwijkt van het midden, hoe meer bloemen er onafgemaakt blijven. Zorg dat je de tweede brush vrij snel na de eerste gebruikt. Sommige onafgemaakte bloemen hebben de neiging om op te springen en te verdwijnen als je ze niet afmaakt.

Het eerste commando staat in principe voor het volgende:

 • 50% Lucht
 • 0.1% Zonnebloemen
 • 1% Seringen
 • 8% Hoog gras
 • 2% Hoge varens
 • 1% Rozenstruiken
 • 1% Pioenrozen
 • Voordelen: Zeer flexibel, volledig aan te passen, snel en krachtig, ongelimiteerde combinaties
 • Nadelen: Gevaarlijk in onervaren handen, kost flink wat oefening om in de vingers te krijgen, vult geen volledige velden, laat soms halve bloemen over

Ook voor dit commando bestaat een manier om hele selecties te voorzien van bloemen. Selecteer simpelweg een regio en voer deze vier commando's uit in deze volgorde. Zorg dat je er geen vergeet, en test de reeks uitgebreid uit voor je het toepast op een serieus project. Maak altijd back-ups voor je met dit soort commando's gaat werken! Als je zowel grote als kleine planten wil plaatsen, is het aan te raden om eerst deze reeks uit te voeren, en daarna pas die voor de kleine planten. Deze planten laten namelijk meer ruimte over voor de kleinere planten. Als je zelf aan de verhoudingen wil sleutelen, kan je natuurlijk een andere volgorde aanhouden, maar deze voorbeelden zijn afgestemd op de bovenstaande volgorde. Zorg ook dat je geselecteerde regio altijd minimaal 2 blokken hoger is dan het hoogste grasblok, anders zullen de planten niet allemaal worden afgemaakt!

De commando's:

/gmask '0 >2' 
//replace 0 80%0,0.1%175:0,175:1,8%175:2,2%175:3,175:4,175:5 
/gmask '>175:0,175:1,175:2,175:3,175:4,175:5,175:6 0' 
//replace 0 175:10
 • Voordelen: Zeer flexibel, volledig aan te passen, snel en krachtig, ongelimiteerde combinaties, laat geen halve bloemen over
 • Nadelen: Gevaarlijk in onervaren handen, kost flink wat oefening om in de vingers te krijgen, de reeks moet snel worden uitgevoerd, anders verdwijnen er bloemen

Ik hoop dat deze tutorial nuttig is voor jullie! Als je vragen hebt, stel ze gerust in de reacties.

De Engelse versie van deze tutorial vind je hier.

Jesse

Hoi! Ik ben Jesse, A.K.A. Springstof. Ik ben een ervaren mapmaker in Minecraft. Ik heb talloze projecten achter de rug, en deel graag wat van mijn kennis met jullie! Als je meer wilt zien van mijn werk in Minecraft, kan je mijn portfolio bekijken of me volgen op Twitter: @SpringstofMC

Ontvang wekelijks onze verhalen van ons in je inbox.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, updates en trends rondom Minecraft. Mis niets van dit populaire spel!

Elke week de leukste artikelen

Elke week de beste Minecraft-verhalen! Mis geen enkel leuk artikel en blijf op de hoogte van alles wat er speelt.