Plugin Special: Essentials

  • 2016-07-28
  • 3066 Bekeken
2016-07-28

Iedereen die wel eens op een bukkit server heeft gespeeld kent de plugin wel: Essentials. Het is één van de standaard benodigdheden (vertaling essentials = benodigdheden)  om commands die normaal lang zijn bijvoorbeeld te verkorten. Voorbeeld: in MineCraft singleplayer is de command om het dag te maken: /time set day. Met essentials hoef je op de server alleen maar /day te typen. Verder kun je gemakkelijk een spawn zetten van je server etc. Kortom een plugin die MineCraft op servers makkelijker in gebruik maakt.

Vandaag wil ik de essentials soorten behandelen en wat elke versie daarvan doet.

Er zijn in totaal 8 soorten van de Essentials plugin (met elk zijn eigen updates en features)

Essentials:

De Essentials plugin is eigenlijk de plugin waarvan alle andere plugins draaien, zonder die plugin kun je geen enkele versie van Essentials gebruiken. Deze versie heeft dan ook de standaard dingen als /day en /tp in zich.

Essentials Chat:

Essentials chat is de plugin die zorgt dat je in de chat je naam ziet met je geconfigureerde kleur of nickname. Deze plugin werkt hand in hand met Essentials Groupmanager. Echter kan Essentials chat ook met een andere plugin die groepen in je server indeelt (zoals bijv. PermissionEx a.k.a. PeX)

Essentials Spawn:

Essentials Spawn is de plugin die ervoor zorgt dat je /spawn kan doen en dat je bijvoorbeeld kan zorgen dat mensen op bepaalde plekken terechtkomen als ze in een bepaalde groep zitten. Voorbeeld: je bent de Owner en je wil graag niet in de normale spelers spawn starten dan zet je de spawn voor de groep Owner (waar jij dan in zit) op de gewenste plek, en elke volgende keer spawn je daar.

Essentials AntiBuild:

Essentials AntiBuild is zoals de naam al zegt een plugin die zorgt dat er NIET gebouwd kan wordenIn combinatie met Essentials Spawn kun je zorgen dat mensen niet kunnen bouwen/slopen in de spawn. Deze plugin kun je echter in de hele wereld gebruiken zodat je in elk gewenst gebied kan zetten dat niemand daar kan bouwen.

Essentials Protect:

Essentials Protect lijkt een beetje op Essentials AntiBuild. Het verschil met AntiBuild is dat antibuild alleen voor het bouwen en slopen in een bepaald gebied is en dat je met Protect ervoor kan zorgen dat in de hele wereld bijvoorbeeld geen vijandige mobs spawnen, of dat vuur geen damage doet. Of dat TNT geen damage doet op blocks (hetzelfde voor creepers bijvoorbeeld.)

Essentials XMPP en Essentials GEO-IP:

XMPP zorgt ervoor dat de server bijvoorbeeld kan verbinden met Facebook of een Chat network. Met GEO-IP kun je van elke gewenste speler (die al eens op je server is geweest) alle gegevens van zijn IP zien, dit is niet schadelijk voor de speler zelf en kan niet misbruikt worden. Deze twee versies zijn beiden een soort extraatje voor de server, ze zijn over het algemeen onnodig want er bestaan betere aparte plugins voor. Daarom behandel ik deze plugins wat minder.

Essentials Groupmanager:

Essentials Groupmanager is samen met PermissionEx de meest populaire plugin om mensen in groepen in te delen. In de configuratie kun je groepen aanmaken en die groepen speciale mogelijkheden geven. Verder kun je de Prefix en Suffix aanpassen, dat zijn de stukjes voor je username. Voorbeeld: je hebt de groep Owner, die geef je de prefix "Owner". Vervolgens doe je een reload/restart en in de server zie je vervolgens je naam zo bijvoorbeeld in chat: [Owner]{jouw username}: {bericht}. Je kan dus ook de permissions aanpassen. Dat betekent dat je de Owner alle permissions kan geven en een normale speler (Default) alleen bijvoorbeeld maar /kit kan laten doen.

Ik hoop dat ik hierbij al de Essentials plugins goed heb uitgelegd. Mochten er nog vragen zijn, stel ze dan gerust!

(PS: Binnenkort doe ik een uitgebreide uitleg over hoe je GroupManager instelt, inclusief screenshots.)

Groeten Gabriel

Gabriel

Hoi, ik ben Gabriel. Ik ben 16 jaar en doe nu al ruim 5 jaar aan MineCraft. In de loop der tijd heb ik een soort liefde gekregen voor plugins op servers en daarmee ben ik mijzelf als "Developer" gaan aanbieden.
Ik ben developer geweest bij de volgende servers:
- ATM Server
- DrowningPvP
- ATM Network
- CpC Craft [Under Construction]
- TimelessPvP

Groetjes,
G.

Ontvang wekelijks onze verhalen van ons in je inbox.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, updates en trends rondom Minecraft. Mis niets van dit populaire spel!

Elke week de leukste artikelen

Elke week de beste Minecraft-verhalen! Mis geen enkel leuk artikel en blijf op de hoogte van alles wat er speelt.