Je eigen server starten, maar welke gamemodes?

  • 2017-05-05
  • 4515 Bekeken
2017-05-05

Skyblock, Survival, Factions, Creative… er zijn veel gamemodes waar je uit kunt kiezen. Welke gamemodes zijn populair, welke plugins heb je er voor nodig en wat kan ik verwachten? Ik ga een korte introductie geven over de 3 populairste gamemodes.

SURVIVAL

Survival is de oudste gamemode van Minecraft. Het is daarom ook niet moeilijk om een Survival-server op te zetten. Een paar plugins installeren en je bent klaar. Maar is dat wel zo?

Zoals ik al had gezegd, is Survival de oudste gamemode van Minecraft en daarmee ook de populairste. Er zijn honderden survival servers dus het is moeilijk om jezelf te onderscheiden van andere survival servers. Een survival server zou dus minder snel spelers aantrekken dan een unieke server. Na enkele maanden zal er wel een hechtere community ontstaan dan bijvoorbeeld op een Factions server.

Ten eerste word er verwacht dat je een plugin aanbiedt waarmee spelers zelf hun bouwwerken kunnen beveiligen, zoals Grief Prevention. Verder willen spelers meestal de mogelijkheid om meerdere homes aan te kunnen maken, zodat ze makkelijk van bijvoorbeeld een mine naar hun huis kunnen teleporteren. Economie plugins is ook erg populair. Essentials bevat een economie-gedeelte. Je zou plugins als ChestShop en Rank-Up kunnen installeren. Zo krijgt het survivalen een extra doel: de rijkste worden.

Als vote reward zou je een crate-key kunnen geven. Dit kan met CratesPlus. CratesPlus is een plugin die van chests gokmachines maakt waardoor spelers items en dergelijke kunnen winnen.

SKYBLOCK

Je spawnt op een klein eilandje, hoog in de lucht. Als je valt, ben je meteen dood. Het enige wat je hebt is een kist met wat spulletjes en daarmee moet je je eiland zien uit te breiden. Deze gamemode heet Skyblock.

Skyblock is een ook populaire gamemode. De meeste mensen gebruiken aSkyblock, de perfecte plugin voor je Skyblock server. Op een Skyblock server is de economie ook erg belangrijk hoewel de economie anders is dan op een survival server. Je kunt namelijk op zo’n klein eilandje niet snel dirt verkrijgen en het verkrijgen van cobblestone kan ook veel tijd kosten. Je moet bij het instellen van de economie plugin en shops hier rekening mee houden.

Skyblock kun je spannender maken door challenges (dit zit in aSkyblock) toe te voegen. Hierdoor hebben spelers een doel. Ook hier kun je een Rank-Up plugin kunnen installeren, zodat spelers ranks kunnen kopen met ingame money. Op Skyblock servers wordt ook veel gehandeld in Spawners, zodat spelers zelf dieren kunnen spawnen. Deze plugin kan erg handig zijn om mega-farms te voorkomen. Spelers gaan namelijk spawners plaatsen en breeden niet honderden mobs.

Als vote-reward zou je in Skyblock 10 minuten fly kunnen geven. Het enige wat je hebt is namelijk je eilandje dus fly kan erg handig zijn om bijvoorbeeld dingen aan te passen onder je eilandje. Als je dit zou installeren, gaan spelers gegarandeerd stemmen.

CREATIVE

Enkele jaren geleden werden er veel platte werelden gegenereerd waar spelers in creative mode op konden bouwen. Je bouwwerk werd niet goed beschermd en het kon makkelijk worden gegriefd. Nu zie je vooral werelden die zijn onderverdeeld in duizenden percelen.

Dit wordt geregeld door de plugin PlotSquared. Met Plotsquared worden er automatisch plots gegeneerd. Spelers kunnen hun vrienden toevoegen en ze kunnen zelfs plots samenvoegen, zodat je een groter plot krijgt.

Een creative server zal veel jonge kinderen aantrekken. Je zult daarom veel roleplay zien: ze gaan doen alsof ze in de echte wereld zijn. De ene is het huisdier, de ander de tuinman en de ander weer de oma. Ze hebben over het algemeen veel hulp nodig en je zult dus een wat groter staffteam nodig hebben. Door de roleplay worden er veel mensen toegevoegd op de plots. Als er iemand boos wordt, zal het plot snel gegriefd worden. Daarom is CoreProtect erg handig. Met deze plugin kun je bouwwerk repareren en zelfs de dader vinden.

Als vote-reward zou je WorldEdit kunnen geven. Als je de spelers 24 uur aan WorldEdit geeft, moeten ze de volgende dag weer voten. Zo wordt er dagelijks gestemd.

FACTIONS

In Factions strijden er teams tegen elkaar. Je moet zorgen voor een goede base en een goede uitrusting. Je moet zorgen dat je vijanden je niet kunnen verslaan. Zo vergaar je power en word je de machtigste Faction.

Voor Factions heb je natuurlijk Factions nodig. Voor factions heb je ook een economie plugin nodig. Maar dan ben je er nog niet. Er zijn ontzettend veel factions servers die allemaal verschillende dingen hebben geïnstalleerd. Het is de moeite waard om een paar grote factions servers langs te gaan. Wat ideeën opdoen kan geen kwaad, zolang je niet de hele server kopieert. Je server moet natuurlijk wel uniek zijn. Door de ideeën in een document op te schrijven, kun je later de ideeën combineren en kijken of het bij elkaar past.

In Factions vechten de spelers dus tegen elkaar. Dit leidt eerder tot ruzies dan bij de andere gamemodes, waar PvP uitstaat. Je moet dus zorgen voor een volwassen staffteam die goed kunnen handelen onder druk. Het klinkt misschien raar, maar je moet juist kunnen handelen wanneer er 10 mensen tegen je praten in de chat.

Als beginnend netwerk zou ik niet starten met veel servers. 2 gamemodes is voldoende. Als je meer gamemodes hebt, gaan de spelers zich verspreiden over die servers. Zo zitten er maar 5 mensen per server en zullen nieuwe spelers snel weg gaan. Verder is het handig om een Bungeecord chatplugin te gebruiken. Je kunt dan chatten met mensen die op een andere server spelen. Zo ontstaat er sneller een community en lijkt het ook nog eens drukker op de server.

Er zijn natuurlijk nog veel meer gamemodes dan deze 3. Probeer unieke dingen te verzinnen en werk ze uit. Als je geen unieke ideeën hebt, probeer dan unieke elementen aan bestaande gamemodes toe te voegen.

Roel

Ontvang wekelijks onze verhalen van ons in je inbox.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, updates en trends rondom Minecraft. Mis niets van dit populaire spel!

Elke week de leukste artikelen

Elke week de beste Minecraft-verhalen! Mis geen enkel leuk artikel en blijf op de hoogte van alles wat er speelt.