Dynmap installeren op je server!

  • 2014-07-29
  • 5914 Bekeken
2014-07-29

Wat is Dynmap?


Iedereen kent 't wel, een mooie map op het internet van een server. Een goed overzicht en ook zeker een goed middel die kan helpen met het bouwen van grote projecten.

Terwijl ik dit artikel typ vraagt mijn Google Chrome om het woord Dynmap te corrigeren, is Dynmap ondertussen niet groot genoeg om aan het woordenboek toe te voegen? Ach.

Voorbeeld van Dymap!


dynmap3

 

Het installeren van Dynmap


Om Dynmap te installeren ga je naar de volgende website: Bukkit - Dynmap
Kies wel de versie die overeenkomt met je server versie, dit voorkomt ook problemen met dynmap zelf.
Je dient de JAR van de website te downloaden en naar je server te slepen door middel van een FTP client, de website van je host of een ander middel.

Zodra je dit gedaan hebt kun je je server herstarten (lees: herstarten, geen reload!), dit geeft Dynmap de kans om de bestanden te downloaden die zij nodig heeft.

Poort instellen


In principe is deze stap alleen voor mensen die hun server bij een hosting bedrijf hosten, lokaal op je eigen PC of server is dit feitelijk niet nodig.

Dynmap staat standaard ingesteld op poort 8123, bij een server bij een hosting bedrijf, zal deze ongetwijfeld al bezet zijn. Dit zal resulteren dat je Dynmap gewoon niet start.
Hier voor dien je de dus de poort te wijzigen, dit is vrij eenvoudig.

Ga naar de map: /plugins/dynmap en open hier het bestand configuration.txt
Zoek nu de lijn 8123 op, hier staat dynmap standaard op ingesteld. Aangeraden is om een poort te kiezen die jij makkelijk vind ergens tussen de 8000-9000. (TCP)

Zodra je dit gewijzigd hebt, typ je in de console of in-game dynmap reload.
Dynmap zal de webserver nu opnieuw starten en je dynmap draait op de poort die je ingesteld hebt!

Waar vind ik Dynmap?


Vrij eenvoudig, tenzij je boven de poort zoals in de stap hierboven niet gewijzigd hebt, is dit 8123.
Je kunt je Dynmap vinden door in je browser je server IP en je poort in te voeren als volgt:
serverip:poortdynmap
Je browser zal hem dan al gauw omzetten naar: https://serverip:poort

 

Hoe render ik gelijk mijn gehele wereld?


Als je ingame bezig bent, en Dynmap net voor het eerst geïnstalleerd hebt, kan het zijn dat je map nog vrij zwart is, met een kleine uitzondering op het punt waar jij staat. Dit komt omdat Dynmap de map nog moet 'renderen'. Renderen betekent heel simpel gezegd, de wereld nog tekenen op papier.

Je kunt dit proces ook forceren, houd er wel rekening mee dat dit wel veel server resources kost! Je kunt geforceerd renderen door in-game te typen: /dynmap fullrender

Verder..


Je kunt zoveel met Dynmap, het is echt een zeer, maar dan ook zeer uitgebreide plugin om mee te werken. Je kunt werkelijk zoveel zelf instellen/wijzigen.
Wij leggen hierboven alleen uit hoe je precies Dynmap op een sneller manier instelt, mocht je toch meerdere dingen willen aanpassen, raad ik je aan om naar de Dynmap tutorial pagina te gaan, welke je hier kunt vinden.

Dennis

Eigenaar Minecraftkrant, schrijf algemene artikelen over alles omtrent de Minecraft nieuwtjes.

Ontvang wekelijks onze verhalen van ons in je inbox.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, updates en trends rondom Minecraft. Mis niets van dit populaire spel!

Elke week de leukste artikelen

Elke week de beste Minecraft-verhalen! Mis geen enkel leuk artikel en blijf op de hoogte van alles wat er speelt.