Je eigen server starten: hoe?

  • 2017-04-24
  • 5008 Bekeken
2017-04-24

Een eigen Minecraft server – iets wat velen al hebben of graag zouden willen hebben. Het starten van een Minecraft server kan lastig zijn als je er niets van afweet: waar moet je de server hosten, welke plugins zijn handig en hoe kom je aan de eerste spelers? Veel servers sneuvelen al tijdens dit proces. Ik ga uitleggen hoe je het starten van je eigen Minecraft server het beste aan kunt pakken.

Waar moet ik de server hosten?

Een Minecraft server host je niet thuis. Ga op zoek naar een professioneel hosting bedrijf, bijvoorbeeld hier. Zoek een bedrijf dat al enkele jaren bestaat en bekijk vervolgens reviews over het bedrijf op een onafhankelijke site. Het is het handigst om voor een Nederlands hostingbedrijf te kiezen zodat je gemakkelijk contact kunt zoeken met de supportmedewerkers wanneer er iets mis is.

Vervolgens moet je kiezen hoeveel RAM je wilt. Je wilt waarschijnlijk een server met 20 à 30 plugins. Je zult dan 1 GB ram nodig hebben per 15 spelers. Wil je een server met mods, dan heb je meer RAM nodig. Hoeveel RAM je nodig hebt, verschilt per modpack – hier kan ik niet veel over vertellen.

Onthoud: kwaliteit staat boven de prijs. Host je server niet bij de goedkoopste aanbieder want ik kan uit ervaring zeggen dat je op langer termijn beter af bent bij een wat duurdere host.

De plugins

Als je geen modded server wilt maar een server met plugins, kies dan Spigot. Er zijn duizenden plugins gemaakt voor Spigot en hiermee kun jij een perfecte server maken. Je hoeft dus geen kennis van Java te hebben.

Allereerst moet je kiezen of je de nieuwste versie van Spigot wilt of een oudere versie. Veel Minecraft servers draaien nog op 1.8.8 omdat dit technisch handiger is of omdat ze het vernieuwde combat systeem (de welbekende 1.9 update) niet willen gebruiken. Als je Spigot 1.8.8 wilt gebruiken, kun je ViaVersion installeren om ervoor te zorgen dat spelers die 1.9, 1.10 of 1.11 gebruiken ook kunnen joinen. Als je de nieuwste Spigot wilt gebruiken, kun je ProtocolSupport gebruiken zodat spelers die oudere versies gebruiken ook kunnen joinen.

De eerste plugin die je nodig zult hebben is Essentials. Essentials is een stabiele plugin die alle standaard commands zoals /tpa bevat. Essentials heeft ook een economiesysteem dat je wellicht wilt gebruiken.

Vervolgens heb je ook PermissionsEx nodig. Met PermissionsEx kun je de ranks instellen. Dit is erg handig omdat je spelers anders geen commands zonder OP kunnen gebruiken.

Het instellen van plugins is een groot karwei als je niet weet hoe het werkt. Op Youtube staan heel erg veel tutorials over hoe het allemaal werkt. Begin met het instellen van Essentials omdat hier veel tutorials over te vinden zijn. Stel vervolgens de 'kleinere' plugins in. Begin daarna pas aan PermissionsEx en gebruik hier een tutorial bij. Dit is namelijk een van de lastigste plugins om in te stellen: zonder kennis en een tutorial gaat het je niet lukken.

Hier kun je kiezen uit duizenden plugins om je server zo uniek mogelijk te maken.

Het staffteam

Nu je de plugins grotendeels hebt ingesteld, is het tijd om je staffteam te kiezen. Je kent vast wel een paar vrienden die staff willen worden op jouw server. Kies 2 à 3 mensen die jij vertrouwt.

Het is handig om samen met deze vrienden richtlijnen op te stellen: wat mag wel en wat mag niet, hoelang verbannen we regelbrekers, et cetera. Zonder richtlijnen gaan de speler al gauw denken dat er vriendjespolitiek heerst. Zorg dat iedereen gelijk wordt behandeld.

Zorg dat alleen jij OP hebt. Geef je vrienden een Moderator of Admin rank met beperkte rechten. Je wilt namelijk niet dat er spullen worden ingecheat. Na enkele weken of maanden kun je je staff beter inschatten en kun je besluiten om hun rechten af te nemen of juist te vergroten.

De spawn

De spawn is heel erg belangrijk. Je wilt namelijk dat de nieuwe spelers een goede eerste indruk krijgen. Een spawn moet er goed uitzien maar hij moet ook functioneel zijn.

Het is leuk om samen met je staffteam een spawn te bouwen, mits je goed kunt bouwen. Als dit niet het geval is, kun je daar iemand voor inschakelen. Dit kan aardig prijzig zijn. Er bestaan ook sites als schematicstore die goedkopere bouwwerken aanbieden. Deze bouwwerken zijn helaas niet uniek en kun je dus ook op andere servers tegenkomen.

Het promoten van je server

Nu zijn we aangekomen bij het lastigste onderdeel: het verkrijgen van spelers.

Het lijkt heel makkelijk. Je meld je server aan op een serverlijst en de spelers stromen binnen. Toch?

Nee, het verkrijgen van spelers is het moeilijkste onderdeel van het opstarten van een server. Nederlandse spelers kijken natuurlijk op deze site en ook serverpact is een populaire lijst. Voor Engelse spelers kun je je server aanmelden op een van de grootste serverlijsten, minecraftservers.org (schrik niet van de prijzen voor een hogere positie).

Maar je bent er nog niet. Je server staat nu ergens achterin de lijst omdat nog niemand op je server heeft gevote. Zorg dat spelers beloningen krijgen wanneer ze voten doormiddel van Votifier. Je zou in creative servers WorldEdit (voor 24 uur) kunnen geven, in survival servers zijn Crates erg populair en in skyblock servers zou je fly (10 minuten per vote) kunnen geven. Geef niet alleen diamantjes als vote reward, wees creatief en steek er tijd in.

Een mooie banner doet ook wonderen.

In de eerste paar maanden zal je niet heel veel spelers zien. Wanneer er een vaste playerbase begint te ontstaan, zullen zij hun vrienden uitnodigen en zo begin je sneller te groeien. Je zult dus in de eerste maanden veel geduld moeten hebben maar uiteindelijk, als je doorzet, kom je er wel.

Door al deze factoren te combineren kun jij een mooie server neerzetten. Heb geduld en na een paar maanden zul je merken dat er een playerbase is ontstaan. Je harde werken zal dan eindelijk worden beloond.

Roel

MinecraftKrant.nl - Jouw ultieme gids voor de beste Minecraft servers in 2024/2025. Ontdek topservers voor elke speelstijl, van survival, skyblock, pvp tot minigames.

Volg Ons